STEKLENIČKE

Otroci s shizo se zaradi šibkejše sesalne moči običajno ne morejo dojiti (izjeme so lahko otroci z manjšim in zgolj enostranskim razcepom ustnice, ki imajo nebo celo) niti piti po običajnih stekleničkah. Obstajajo posebne stekleničke za hranjenje.

DR. BROWNS SPECIALTY FEEDER

specialty-mainspecialty_feeding_website_image

 

Posebnost te stekleničke je v tem, da ima v cuclju enosmerni ventil, ki preprečuje stekanje mleka iz cuclja nazaj v stekleničko, namesto tega gre tekočina dojenčku v usta. Pomembna prednost tega sistema je, da otrok sam s stiskanjem cuclja z dlesnimi pride do mleka, torej stekleničke ne stiskamo. Otrok se lahko hrani v svojem ritmu, požre manj zraka (ker mu mleka ne stiskamo v usta), hranijo ga lahko tudi sorodniki in varuške, ki ne obvladajo doziranja z stekleničkami, ki  zahtevajo stiskanje. Poleg tega ima steklenička sistem proti refluksu, napenjanju oziroma kolikam, težavam, ki so pri otrocih s shizo še bolj pogoste zaradi večje količine zraka, ki ga požrejo pri hranjenju. Cuclji so trpežni in zdržijo tudi več mesecev.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=_WkxRI5fg0w

Pri nas stekleničke ni mogoče kupiti, naročite jo lahko prek Amazona, Ebaya ali spletne strani proizvajalca (ZDA).

KAKO IZBRATI PRAVILNO ŠTEVILKO (VELIKOST) CUCLJA:

SFS Clinical Nipple Flow Guidelines

KAKO SESTAVITI IN ČISTITI STEKLENIČKO

Cleaning and Assembly

 

 

PIGEON

Po podobnem principu z enosmernim ventilom deluje tudi steklenička Pigeon.  Slabost je, da so cuclji relativno dragi in hitro se obrabijo, zgodi se tudi, da cucelj pušča.

51ajgZy7b3L Bottle-for-Cleft-Lip

Tudi te stekleničke v Sloveniji ni mogoče kupiti, naročite jo lahko prek Ebaya ali Amazona.

VIDEO: https://youtu.be/–Iuzt-j0wA

MEDELA (HABERMAN) SPECIAL NEEDS FEEDER

s557866038713801178_p10_i1_w800

Medelina steklenička za hranjenje otrok s posebnimi potrebami ima podaljšan cucelj, ki otroku z manjšo sesalno močjo omogoči dotok mleka. Nekateri starši so poročali, da so morali cucelj stiskati, da je iz njega priteklo mleko, kar je za razvoj otrokove čeljusti manj ugodno. Prav tako so poročali, da se cuclji, ki so relativno dragi, hitro obrabijo.

VIDEO: https://youtu.be/cvQ2Pbvr3rI

NUK

bcf61595efc245aa36f07bf8e02b0033

Cucelj za otroke z razcepom neba, ki se navije na običajne stekleničke – deluje skupaj z večino Nukovih stekleničk. Ima velik cucelj, ki prekrije razcepljeno nebo. Deluje po principu stiskanja z dlesnimi, po besedah proizvajalca spodbuja sesanje in žvečenje in poustvari pitje, podobno naravnemu.

_______________________________________________________________________________

Obstaja še vrsta drugih  stekleničk s silikonskimi cuclji, ki prav tako delujejo po sistemu stiskanja mleka v otrokovo grlo. Znamke so na primer Mead Johnson, Green sprouts, Comotomo, Innobaby, Prince Lionheart. Slabost je, da delo (stiskanje cuclja) namesto otroka opravi starš, kar lahko upočasni razvoj čeljusti oz. mišic, ki jih otrok uporablja pri hranjenju.