10 stvari, ki jih mora vedeti vsak starš

 

1. Vaš otrok je tak kot vsi drugi. Ima 10 prstov na roki, 10 na nogi, dve roki. Ima tudi nasmeh. Samo popravek potrebuje.

 

2. Ničesar niste krivi. To ni vaša krivda in nič niste mogli storiti, razen tega, da ste ob njem, ko vas potrebuje. Obstajajo podporne skupine, v katerih lahko poiščete pomoč.

 

3. Operacije so strašljive za vsakogar. Najbolje, kar lahko naredite, je to, da najdete nekaj, kar otroka pomirja. Mene je pomirilo, ko me je mama pobožala po roki, preden sem šla v operacijsko sobo, čeprav sem stara že 20 let.

 

4. Naučite se biti strpni. Hranjenje ne bo preprosto in vaše popotovanje bo dolgo.

 

5. NIKOLI se ne norčujte iz otrokovega videza. Nikoli ne pritrjujte zlonamernim izjavam drugih otrok, ki morda ustrahujejo vašega. »Saj res zgleda kot da bi se udaril v ustnico« – to ne bo pripomoglo k razvoju njegove samozavesti.

 

6. Spodbujajte otroka, naj bo aktiven v šoli in pri dodatnih dejavnostih. Lahko se je skrivati doma, ampak je bolj zabavno biti aktiven, spoznati nove prijatelje in biti ponosen nase. Doseči nekaj kot je gol pri nogometu ali plesna predstava pomaga pri krepitvi samozavesti.

 

7. Če vašega otroka ustrahuje drug otrok, ne hodite v šolo in ne delajte scen. To pogosto situacijo še poslabša. Najboljši nasvet, ki sta mi ga dala starša, je ta, da se ljudje, ki ustrahujejo, pogosto sami počutijo negotove in se s tem dokazujejo svojo moč. Otroke učimo, da dobri ljudje pridejo daleč v življenju, slabi pa ne bodo uspeli. Ko bodo odrasli, bodo videli, kako točno je to. Še vedno naj odraslemu povedo, da jih nekdo ustrahuje, a naučite jih, da so boljši in nad tistim, ki čuti potrebo, da prizadene druge.

 

8. Ne zaprite jim vrat, ko potrebujejo nekoga za pogovor. Morda ne želite slišati, a morajo vam povedati. In potrebujejo vas. Zahvalite se jim, da se vam odprejo in izrazijo svoje strahove, skrbi in čustva. Če vam ne bodo zaupali in če jih ne boste poslušali, boste imeli kasneje veliko večje težave.

 

9. Ko bodo odraščali, bodo spoznali, da so drugačni in bodo postavljali vprašanja. Ponovite za mano: »Rodil si se s prirojeno nepravilnostjo. Tvoja usta se niso dokončno oblikovala ko si bil dojenček v trebuščku. Tak si kot vsi ostali ampak moral boš biti močnejši, da boš premagal nekatere ovire.«

 

10. Tudi če tega ne kažejo, cenijo vse, kar ste naredili zanje in vse, čemur ste se odrekli.


Vir: Sarah Stone za CLEFTLINE.ORG