Hranjenje s stekleničko

 

Hranjenje dojenčka je osnova preživetja. Čeprav nam je dojenje preko dojke nekaj, kar predstavlja temelj hranjenja, si včasih življenje izbere drugačno pot. Ne obstaja prava ali napačna pot. Vsaka pot je prava. Tam je z namenom.

 

Otroci, rojeni s shizo, potrebujejo pri hranjenju prilagoditve:

 
  • Dojenčki, rojeni s celim nebom in razcepom ustnice, lahko ustvarijo vakuum in je dojenje preko dojke možno.

 

  • Dojenčki, rojeni z razcepom nebane morejo ustvariti vakuuma, kar pomeni, da dojenje preko dojke in navadne stekleničke ni možno.

 

Vendar obstajajo prilagojene stekleničke, ki omogočajo hranjenje tudi brez vakuuma. Najbolj enostavne in priporočljive so stekleničke Dr. Brown’s Specialty s posebnim ventilom. To stekleničko brezplačno prejmete ob včlanitvi v Društvo Shize.

Hranjenje otroku predstavlja enega od prvih stikov z zunanjim svetom. Skozi sesanje in hranjenje otrok razvija mnoge možganske povezave. Razvija se tudi občutek varnosti, ljubljenosti in pripadnosti. Ne glede na način hranjenja. 

 

Vsak otrok, rojen z razcepom ali ne, je individualno bitje. Njegove potrebe in želje so različne.

 

Kako začeti s hranjenjem (razcep neba)?

 

Takoj po porodu lahko dojenčku ročno iztiskamo kolostrum iz dojke, nato pa postopoma pričnemo s hranjenjem po steklenički. Lahko se odločimo za uporabo mlečne formule ali za dojenje preko flaške (črpanje materinega mleka).

 

Po rojstvu bo vaš otrok voden na Maksilofacialni kirurgiji, kjer mu bodo izdelali posebno ploščico za predoperativno pripravo. Posebna ploščica pokrije odprto trdo nebo in olajša hranjenje.

 

Nekaj informacij o hranjenju s stekleničko vam bodo podali na Pediatrični kliniki v sklopu pregledov po rojstvu.

 

V primeru težav pa se lahko obrnete tudi na svetovalko za hranjenje s stekleničko (več informacij lahko najdete na dnu te strani).

Napotki pri hranjenju s stekleničko

 

1. Pri hranjenju je zelo pomemben pravilen položaj otroka in stekleničke, ki je prikazan spodaj.

pravilno-hranjenje
hranjenje-drbrowns

2. Med hranjenjem opazuj dojenčka. Opazuj njegove kretnje, mimiko, telo. Vsako nelagodje zna izraziti. Opazuj ga, odzovi se nanj.

 

3. Hranjenje na pobudo otroka je nekaj, kar vodi v spoštovanje in zaupanje. Hranjenje večkrat po malem je biološko pogojeno novorojenčku, ne glede na način hranjenja. Sčasoma bo sposoben tudi večjih količin in daljših časovnih intervalov.

 

4. Popita količina ni glavno merilo hranjenja. Merilo je kvaliteta hranjenja. Ko je hranjenje prijetno, lagodno in vzbuja občutek ljubezni, bo tudi popita količina ustrezna. Ta se lahko od obroka do obroka razlikuje.

 

5. Spoštovanje otrokove odločitve po premoru, novem obroku ali zavrnitvi je nekaj, kar je osnova za grajenje uspešnega in kvalitetnega hranjenja ter posledično vajinega odnosa.

 

6. Hranjenje naj vodi otrok in ne hranitelj. Hranitelj se le odziva potrebam in želji otroka. Spodbujanje sesalnega refleksa po nepotrebnem lahko vodi v prestimulacijo živčnega sistema in siljenje. Vsak otrok se hrani v svojem ritmu. Ta se od otroka do otroka razlikuje.

 

Kljub možnim začetnim izzivom pri spoznavanju takšnega načina hranjenja številni starši otrok s shizo poročajo, da je hranjenje s pravo izbiro stekleničke lepo steklo. 

 

Včasih se lahko pojavijo nekateri izzivi v povezavi s hranjenjem s stekleničko, na strani hranitelja pa je, kako se bo na te izzive odzval in jih olajšal. To so lahko:

 

  • slabše pridobivanje na teži,
  • neprijetnosti zaradi več popitega zraka med hranjenjem zaradi razcepa: polivanje, tiščanje v trebuščku, vetrovi,
  • averzija/zavračanje stekleničke, odpor do hranjenja.

 

Vse izzive pa je možno reševati in/ali omiliti. Obstajajo manj invazivne metode (boljša optimizacija hranjenja) do bolj invazivne (menjava mlečne formule, zgoščevanje mleka).

 

Svet flaškanja je v osnovi predstavljen kot enostaven način hranjenja, v resnici pa tudi drugi dejavniki vplivajo na to, koliko, kako in kdaj se bo otrok hranil. Hranil se bo celo življenje. Naj bo njegov odnos do hranjenja ljubeč že od samega začetka. Izkušnje, ki jih pridobi na začetku njegove poti, definirajo, kakšno možgansko povezavo bo ustvaril v odnosu do hranjenja. Ta odnos ga bo spremljal skozi njegovo pot v življenju.

 

Hranimo z ljubeznijo.

Pomoč pri hranjenju s stekleničko

 

Potrebujete pomoč pri hranjenju s stekleničko, dodatne informacije ali le kakšno spodbudno besedo?

 

Obiščite Facebook skupino Flaškarji, skupnost staršev, ki hranijo s stekleničko.

Prispevek pripravila: Tjaša Šimc

 

Mamica treh otrok. Ob rojstvu hčerke z enostranskim razcepom ustnice in neba se je srečala s številnimi izzivi pri hranjenju. Ta pot jo je popeljala do strokovnega raziskovanja in pridobivanja znanja s področja hranjenja s stekleničko.

 

Tjaša je ustanoviteljica Facebook skupine Flaškarji, nudi pa tudi različne oblike svetovanja.

 

Znanje s strastjo deli med flaškarje in vsakodnevno pomaga družinam premagovati različne izzive pri hranjenju s stekleničko.

tjasa