Prilagojene stekleničke

 

Otroci s shizo se zaradi šibkejše sesalne moči običajno ne morejo dojiti (izjeme so lahko otroci z manjšim in zgolj enostranskim razcepom ustnice, ki imajo nebo celo), niti piti po običajnih stekleničkah. Obstajajo posebne stekleničke za hranjenje.

Dr. Brown’s® Specialty Feeding System

Najbolj priljubljena in na pogled povsem navadna steklenička je ustvarjena za dojenčke, ki imajo težave pri ustvarjanju vakuuma za učinkovito sesanje. Posebnost te stekleničke je v tem, da ima v cuclju enosmerni ventil, ki preprečuje stekanje mleka iz cuclja nazaj v stekleničko, namesto tega gre tekočina dojenčku v usta. Pomembna prednost tega sistema je, da otrok sam s stiskanjem cuclja z dlesnimi pride do mleka, torej stekleničke ne stiskamo. Otrok se lahko hrani v svojem ritmu, požre manj zraka (ker mu mleka ne stiskamo v usta), hranijo ga lahko tudi sorodniki in varuške, ki ne obvladajo doziranja z stekleničkami, ki zahtevajo stiskanje. Poleg tega ima steklenička sistem proti refluksu, napenjanju oziroma kolikam, težavam, ki so pri otrocih s shizo še bolj pogoste zaradi večje količine zraka, ki ga požrejo pri hranjenju. 

 

Prednosti: Po izgledu se ne loči od ostalih stekleničk, možnost nakupa v Sloveniji, dobro ventilirana, enostavna za uporabo.

 

Slabosti: Veliko delov za pomivanje, ventilov za shizo ni možno dokupiti posamezno.

 

Pri prvem nakupu se lahko pojavi nekaj zmede. Obstajajo Dr. Brown’s ozkovratne stekleničke (narrow neck), ki so primerne za shizo in širokovratne stekleničke (wide neck). Na voljo so večje 250 ml stekleničke in manjše 120 ml stekleničke. Starši poročajo, da manjše stekleničke pogosto puščajo.

 

Modeli Dr. Browns stekleničk

 

  • Options+: standardna, novejša verzija stekleničke, zračna cevka (vent) je praviloma zelene barve (lahko pa tudi modre ali roza), steklenička je namenjena vsem dojenčkom ali dojenčkom s kolikami, ne vključuje ventila za shizo;

 

  • Specialty: novejša verzija stekleničke, enaka kot Options+, s tem da vključuje tudi ventil za shizo (valve);

 

  • Medical Specialty: starejša verzija stekleničke, zračna cevka je modre barve, vključuje ventil za shizo. Od prvih dveh se poleg barve cevke razlikuje tudi po obliki navoja in pokrovčka.

 

Pri nakupu bodite pozorni, da izberete model Specialty, ki vključuje okrogel moder ventil za shizo (valve), ki je nameščen med cucljem in vratom stekleničke.

 

Stekleničke se lahko kupi v kompletu (starter kit) ali posamično.

 

Cuclji

 

Stekleničke ponavadi vključujejo cucelj (nipple) št. 1 in cucelj št. 2, večje velikosti je treba dokupiti. Cuclji so trpežni in zdržijo tudi več mesecev. 

 

Velikosti cucljev po starosti dojenčka

 

Št. 1: 0m+

Št. 2: 3m+

Št. 3: 6m+

Št. 4: 9m+

Y (za bolj gosto tekočino): 9m+

 

V pomoč pri izbiri prave velikosti cuclja vam je lahko tudi vodnik po velikosti cucljev.

 
Sestava in čiščenje

 

Kako sestaviti in čistiti stekleničko si lahko ogledate na tej povezavi.

Nakup

 

Priporočamo nakup v slovenski spletni trgovini Spešl, edinemu slovenskemu uvozniku, kjer lahko naročite prilagojene stekleničke Specialty, dodatne cuclje in druge pripomočke.

 

Člani društva Shize lahko pri nakupu na Spesl.si uporabite kodo SHIZE10 za 10% popust na stekleničke Dr. Brown’s.

 

Stekleničke, cuclje in dodatne oziroma nadomestne kose je možno kupiti tudi na Mimovrste ali Enaa (pri obeh je omejena zaloga in daljši dobavni čas), Amazon-a, Ebay-a ali spletne strani proizvajalca Dr. Brown’s ZDA.

 

Ob včlanitvi v društvo vam steklenička Dr. Brown’s Specialty brezplačno pripada.

Dr. Brown’s Specialty

Dr. Brown’s Medical Specialty

Dr. Brown’s Specialty Kit

Medela (Haberman) Special Needs Feeder

Steklenička ima podaljšan cucelj in se uporablja za hranjenje dojenčkov z različnimi oblikami prirojenih težav. Cucelj omogoča tri stopnje pretoka, ki se uravnavajo z obračanjem stekleničke. Hranjenje izvaja starš s stiskanjem cuclja.

 

Prednosti: Omogoča hranjenje za vse vrste prirojenih težav, dostopna v fizični trgovini z otroško opremo.

 

Slabosti: Hranitelj nadzira vnos mleka namesto otroka, hitra obraba cuclja, visoka cena, zahteva učenje uporabe.

 

NAKUP

 

Stekleničko je možno kupiti v trgovini Baby Center.

Medela (Haberman) Special Needs Feeder

Dodatni cuclji za Medelino stekleničko

Pigeon

 

Steklenička je po načinu delovanja zelo podobna steklenički Dr. Browns. Dojenček pridobiva mleko iz nje s stiskanjem cuclja, za kar ne potrebuje vakuuma. Namesto luknje je na konici cuclja zareza v obliki črke Y.

Prednosti: Steklenička na izgled deluje podobno kot ostale, enostavna za uporabo.


Slabosti: Ni zastopnika v EU, cuclji se hitro obrabijo in puščajo, vprašljiv pretok.

Pigeon

NUK First Choice Cleft Palate

Cucelj za otroke z razcepom neba, ki se navije na običajne stekleničke – deluje skupaj z večino Nukovih stekleničk. Ima velik cucelj, ki prekrije razcepljeno nebo. Deluje po principu stiskanja z dlesnimi, po besedah proizvajalca spodbuja sesanje in žvečenje in poustvari pitje, podobno naravnemu.

NUK

Druge stekleničke

Obstaja še vrsta drugih stekleničk s silikonskimi cuclji, ki prav tako delujejo po sistemu stiskanja mleka v otrokovo grlo. Znamke so na primer Mead Johnson, Green sprouts, Comotomo, Innobaby, Prince Lionheart. Slabost je, da delo (stiskanje cuclja) namesto otroka opravi starš, kar lahko upočasni razvoj čeljusti oz. mišic, ki jih otrok uporablja pri hranjenju.